2010. szeptember 17., péntek

Királyi almatorta

Ezt a receptet ma találtam bevásárlás közben kiakasztva a hűtőpultnál kis receptkártyán. Nagyon hasonlít az amerikai szilvatortámhoz,  nagyon finomnak tűnt és így ősz elején muszáj volt rögtön kipróbálnom. Kicsi változtatásokkal megsütöttem és tényleg nagyon finom torta, biztos fogom még készíteni és nem csak ősszel, esetleg más gyümölcshöz is fogom alkalmazni ezt az omlós tésztát.

Tésztához:

25 dkg margarin
12 dkg kristálycukor
1 tojás
40 dkg liszt
1 csipet só

Töltelék:

 80 dkg alma, kristálycukor, fahéj ízlés szerint, 1ek citromlé, mazsola (aki szereti)
maréknyi darált keksz a szóráshoz

Tetejére:
sárgabaracklekvár(vékonyan rákenve)
3 dkg darált dió vagy durvára vágott, ki, hogy szereti

A margarint a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a tojást, majd a lisztet és sót. Hűtőbe tesszük, pont annyi ideig, míg a töltelék elkészül.
Az almát meghámozzuk és kockára vágjuk, ízlés szerint cukorral és fahéjjal ízesítjük, citromlével és mazsolával összekeverjük.
Egy tortaformát kivajazunk, lisztezünk és a tésztát belenyomkodjuk úgy, hogy kb 4-5 cm pereme maradjon, nem lesz nehéz dolgunk, mert nagyon könnyű a tésztával dolgozni, aki nem gyakorlott a nyújtással ne próbálkozzon, sokkal könnyebb a belenyomkodós módszer, személy szerint nagyon szeretem így alakítani a tésztát :)
Egy maréknyi darált kekszet szórunk a tésztára és ráhalmozzuk az almát.
190C-on kb. 40 percig sütjük.
Még melegen megkenjük vékonyan baracklekvárral és rászórjuk a diót.





































1 megjegyzés:

Bianka írta...

Tényleg nagyon király szívesen megkostólnám