2012. október 27., szombat

Vajdasági apró sósan vagy édesen

Ezt a receptet biztos sokan ismeritek, de annyira egyszerű és jól variálható, hogy a blogról sem hiányozhat.
Kint ömlik az eső  a hőmérséklet a 0-hoz közelít, mikor is lenne alkalmasabb az idő ennek a süteménynek az elkészítéséhez, mert 1. meleg és lágy a tészta 2. édes vagy éppen sós, ami tökéletesen felmelegít egy ilyen hideg napon, már a tepsiből kapkodja ki a család ahogy kisült.
Kelt tészta, amit valójában nem kelesztünk ez még plusz pont az elkészítésnél.
A tészta teljesen tojásmentes! a tölteléket, ha édesen készítjük akkor nem is kell tojást felhasználnunk, tojásallergiások is fogyaszthatják.
Nálunk az édes variáció jött be, mert több tojásallergiás családtagunk is van.

Tészta

80 dkg liszt
1 dl olaj
1 ek cukor
0,5 dl langyos tej
5 dkg friss élesztő
0,5 ek só


Töltelék, ha sósan készül
1 kocka margarin
3 tojássárgája
1 ek. só

Töltelék, ha édesen készül
cukor/fahéj
kakaó/fahéj
lekvár/dió
vagy éppen, amit szeretünk

Tetejére
1 tojás
a sós verziónál sajt, szezámmag, köménymag vagy ami éppen kedvünk van rászórni


0,5 dl langyos tejben pici cukorral megfuttatjuk az élesztőt, tetejét pici liszttel meghintjük és félretesszük, amíg szépen fel nem fut.
Addig összekeverjük a többi száraz hozzávalót, beledolgozzuk az olajat, majd a felfuttatott élesztőt és apránként a maradék tejet.
Bedagasztjuk a tésztát, ezután keleszteni nem kell!, addig szoktam félretenni, amíg a tölteléket elkészítem.
A sós hozzávalóit robotgépben habosra keverem az édeshez összekeverem a cukrot a fahéjjal vagy a kakaóval.
A tésztának ennyi várakozás elég is volt, 4 részre osztom, kinyújtom megkenem a tészta egyik felét a töltelékkel, majd feltekerem, mint a bejglit.
2 cm-es szeletekre vágjuk és a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (mindenképpen érdemes sütőpapírt használni, ha nem szeretnénk túl sok időt a mosogatásnál eltölteni, mert a cukor és a só is tud meglepetést okozni).
Megkenjük a tetejét egy felvert tojással és megszórjuk sajttal és a kiválasztott magokkal.
Az édes tészta tetejét nem szoktam megszórni semmivel.
Előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, 180 C-on készre sütjük.







Ne felejtsétek a játék még mindig tart






Nincsenek megjegyzések: